Choď na obsah Choď na menu

História počítačových hier

Ľudia sa vždy chceli nejako zabaviť. Dokázali na to využit takmer všetko. Dokonca aj počítače.

Mnohí ľudia sa ale pýtajú, ako to celé začalo? Čo bola prvá hra, ktorú ste na počítači mohli spustiť? V tomto článku sa to dočítate! Takže poďme na to!

na začiatku 50.rokov sa začali objavovať prvé zábavné programy, avšak neboli to hry, ako ich poznáme dnes. Za ako jednu z prvých hier sa často označuje hra s názvom Tennis for Two, ktorú vytvoril v roku 1958 W.Higinbothan. Použil na to osciloskop a analógový počítač. Hráči mali k dispozícií tenisový kurt, sieť, loptu a ovládala sa malými ovládačmi s tlačítkom.

Avšak, prvá ozajstná počítačova hra vznikla o čosi neskôr, konkrétne to bol rok 1962. Vtedy študenti na Massachusettskom inštitúte vytvorili hru Spacewar, a zabralo im to rpibližne 200 hodín. taktiež ju hrali dvaja ľudia a každý mal svoju vesmírnu loď

 

LEGENDY!

Hry ako Pong (Atari) ,Space Invaders a mnohé ďalšie, sa stali ozajstnými hitm. Asi najznámejšia hry má názov Pac-Man (Namco) z roku 1980 ktorú hrali milióny ľudí po celom svete! Táto hry sa stala najznámejšou hernou značkou! Kto by predsa nepoznal malú žltú guličku, ktorá žerie svojich nepriateľov. 

 

80.roky

V roku 1980 prišla na svet hra Battlezone, využívajúca vektorovú grafiku k skutočnému 3D zobrazeniu. Z ďalších by som spomenul hry ako Monster Maze, Pole Position či Dragon´s Lair

 

HRY DO VAČKU I NA CESTY

80.roky priniesli takzvané handheldy, čize hry na zariadeniach ktoré drži hráč v ruke.  Hry ako Tetris či Mario Bros sa stali fenoménmi a dodnes majú svojich fanúšikov. V roku 1989 sa objavil asi najznámejší zástupca handheldov, a to Game Boy, od firmy Nintendo ktorého sa predalo približne 120 000 000 kusov! 

 

90.roky 

Roku 1992 vyšlo Dune 2, hra, ktrá otvorila cestu pre ďalšie neskôr veľmi známe hry ako Command and Conquer či Warcraft. Hry ako Sim City, The SIms ktoré simulujú náš každodenný život, patria k najznámejším simulátorom dodnes, a majú svojich fanôšikov nielen medzi deťmi.

 

3D

Čipset Voodoo, od spoločnosti 3dfx Interactive bol prvý akcelerátor pre domáce osobné počítače. Hry tipu FPS, ako napríklad legendárny Doom či Duke Nuken a Quake ho začali naplno využívať. Ako sa výkon akcelerátorov zväčšoval, prichádzali an svet aj náročnejšie hry. GTA III či Tomb Raider patrili k najlepším a tieto série sú známe dodnes. 

Ako sa po svete rozširoval internet, pribudol k hrám aj takzvaný multiplayer, ktorý ponúkal hráčom možnosť zahrať si proti sebe, aj keď boli vzdialení niekoľko kilometrov. Slávny a doteraz hraný Counter Strike ma množstvo fanúšikov, a organizujú sa v ňom dokonca aj svetové turnaje. Z ďalších by som spomenul asi Half-Life, a fenomém s názvom World of Warcraft, z roku 2004. 

 

Niečo málo na záver

Nakoniec by som chcel dodať akurá toľko, že hry sú skvelé na zábavu, či odreagovanie po škole, no nemali by sme to s nimi až tak preháňat. Nehovorím o prípadoch, keď sa neikto pri páchaní trestného činu inšpiroval hrou, ale o tom, že niekedy je lepšie výjsť von na čerstvý vzduch s priateľmi, ako tráviť deň pri počítači :)